luni, 7 aprilie 2008

Retete pt bebei

Biscuiti pt bebei

Ingrediente: unt - 50g, cateva linguri de iaurt sau lapte, galbenus de ou, faina integrala, praf de copt (se adauga la compozitie, optional: piureuri de fructe, stafide blenduite, cereale, nuca de cocos, coaja de lamaie/portocala). Cantitatea de piure de fructe adaugata sa fie egala cu cea de unt, altfel biscuitii vor iesii prea tari.

Se amesteca ingredientele, se lasa aluatul la frigider cam o ora, apoi se intinde o foaie subtire de cca 5 mm si se taie iin diverse forme. Se coc la foc mic 20-30 de minute. Cat sunt calzi, se pun intr-o punga si se acopera cu un prosop. Se fragezesc cam in 2-3 zile.

Ficat cu piure de cartofi si dovlecel

Se fiebe cartoful si dovlecelul (eu le fieb cu alte legume ca pentru supa). Ficatelul se poate fierbe sau se coace la cuptor in suc propriu.

Se amenteca cu blenderul cartoful, dovlecelul si ficatelul de pui, se adauga untul si un pic de zeama (supa) si patrunjel si se serveste cald.

Reteta cu peste
Ingrediente: un cartof mediu, mazare inghetata nu la conserva, porumb dulce la fel inghetat, o bucata de cod.
Cureti cartoful si tai in bucati mici, apoi pui intr-o cartita cartoful mazarea si porumbul deasupra pestele acoperi cu lapte formula si fierbi pana se fierb cartofii. Scoti pestele il cureti bine de oase, il pisezi cu furculita, bagi mazarea, porumbul si cartoful la blender apoi amesteci cu pestele si il dai.

Macaroni cheese
225g macaroni (sau orice fel de paste)
300 ml lapte
1 lingura de unt fara sare
175g branza rasa (aici branza se spune la cascaval)
1 lingura de faina
Se face sos de branza prin topirea untului intr-o oala si se adauga faina se fierbe un minut se adauga gradat laptele si se amesteca continuu. Se fierbe la foc mic pt app 2 min. Se adauga apoi cascavalul. Se fierb pastele pana se inmoaie si se amesteca cu compozitia de mai sus. Apoi se pune intr-un vas se rade cascaval pe deasupra si se baga la cuptor pana se topeste cascavalul de deasupra. Se aduce la textura necesara prin blender sau se paseaza cu furculita.

Pui cu legume
piept de pui , cartof dulce, morcov, lapte, unt nesarat
se topeste untul intr-o cratita si se adauga puiul se tine pt 3-4 min pana isi schimba culoarea. Se adauga vegetalele si se acopera cu apa. Se fierb la foc mic 20 min. Se scurg apoi si se fac piure toate amestecate cu lapte la consistenta dorita.

Orez cu legume
50g orez
300 ml lapte 75g ardei rosu
75g dovlecel
50g telina (eu nu am folosit telina pana acum)
Se fierbe laptele se adauga orezul si se mai fierbe pt 5 min se taie ardeiul in bucatele mici, la fel si dovlecelul si telina. Se adauga orezului in lapte si se mai fierbe pana e orezul moale. Apoi se baga in blender si se pune laptele pt a aduce la consistenta dorita.
jumatate cartof dulce, un morcov mediu, cateva linguri de boabe de porumb dulce, piept de pui toate acestea se fierb in laptic cam 25 minute (daca e morcovul organic cum am folosit eu fierbeti pana va vine acru ca tot tare e) si se aduc la consistenta dorita.

Budinca de orez
1. 1 mar feliute+ o jumatate de gutuie rasa+ unt cat o aluna+ scortisoara
2. intre timp pe aragaz se pun 2 linguri de orez cu apa mai multa si las sa fiarba pana scade si se inmoaie orezul
3. amestec 1+2 si dau la cuptor pana scade apa de tot

Budinca cu fidea , branza si mar
1 cub fidea fara ou
2 mere golden
branza din 400 ml de lapte
putin unt, scortisoara
Merele rase cu untul si scortisoara se dau la cuptor cat timp fierbe fideaua si se face branza. Se amesteca bine fideaua cu merele si branza si se dau la cuptor timp de 10 min.

Dovlecei umpluti
Ingrediente: 2 dovlecei, 100 g piept pui, 1 galbenus ou, 50 g orez, doua rosii, 1 morcov.
Tai dovleceii in bucati de aproximativ 5 cm si cu o lingurita scobesti miezul. Pieptul de pui il tai marunt cu cutitul si il amesteci cu galbenusul, orezul si morcovul ras, dupa care umpli cu aceasta compozitie dovleceii.
Le pui "capac" cu felii de rosie, acoperi cu apa si bagi la cuptor (se poate pregati si pe aragaz). Se serveste cu iaut sau smantana.

Pastai cu ficatel
Ingrediente: pastai-200 gr., ficatel de pui-4 buc., ulei de masline-o lingura, un dovlecel mic, un ardei gras.
Se fierb legumele cu uleiul de masline maxim o jumatate de ora sau se pun la steamer. Separat se fierbe ficatelul in lapte apoi se mixeaza impreuna cu legumele. Papa ajunge pentru doua zile. Se poate da bebelusilor de la 10 luni.

Piure de spanac cu carne
Ingrediente: 6 linguri de spanac fiert, 3 lingurite carne fiarta de pui, un cartof mic, un cub de unt, 3 linguri de lapte pt. bebelusi
Fierbi cartoful si il pasezi, il amesteci cu spanacul si carnea de pui, adaugi putina zeama in care a fiert spanacul si lasi sa dea un clocot. Cat mancarea e fierbinte, adaugi untul si laptele, apoi amesteci sau blenduiesti

Niciun comentariu: