marți, 6 mai 2008

Inghetata buna

Îngheţată de post

Timp de preparare: 5 minute
Timp pentru congelare: 1 - 2 ore
O reţetă cu care vă veţi uimi musafirii...
Este cremoasă, consistentă, iar ca gust... delicioasă, o inghetata de post, chiar mai bună decât cea de dulce. Se prepară foarte uşor (mai repede decât o cafea!) şi nu va avea ace.
Aveţi nevoie de:
- 1 kg. smântână vegetală (Gran Cucina, un produs din Spania, se găseşte la Metro deci în mod sigur şi în alte părţi);
- 100 - 150 g zahăr pudră;
- 6 linguri de cacao sau sirop de fructe (zmeură, căpşune etc.) ori piure de fructe (adică fructe pisate cu furculiţa - caise, căpşune, zmeură, piersici etc. cele cu coajă trebuie decojite)
Preparare:
Smântâna se răstoarnă într-un vas înalt, pentru a putea fi amestecată cu mixerul. Dacă folosiţi cacao sau piure de fructe neîndulcit: adăugaţi zahărul (mai întâi 100 g) şi cacao sau piure de fructe şi amestecaţi cu mixerul până se omogenizează. Gustaţi şi mai puneţi zahăr dacă doriţi ori mai multă cacao sau piure de fructe.
Dacă folosiţi sirop de fructe, nu mai este nevoie de zahăr decât dacă o doriţi foarte dulce. Introduceţi la congelator pentru 1 - 2 ore. În mod sigur nu va face ace de gheaţă!
Puteţi împărţi cantitatea de smântână în două şi să pregătiţi jumătate cu cacao şi jumătate cu fructe. În acest caz, îngheţaţi-le în vase diferite şi puteţi servi asortat.
Sigur că după gustul propriu puteţi pregăti îngheţată de vanilie, fistic etc. în care caz procedaţi ca la cacao (doar zahăr si esenţa respectivă până vă place la gust)
La servire, o puteţi orna cu ciocolată de post rasă pe deasupra sau cu praline presărate peste îngheţată (care se fac foarte uşor: se arde zahăr într-o cratiţă amestecând continuu şi când s-a caramelizat se pune o mână de alune de pădure apoi se răstoarnă pe o tăviţă metalică umezită cu apă; după ce s-a răcit, se rupe bucăţele si se pisează în râjniţa de cafea, robot sau cu piua).

Niciun comentariu: